top of page
Търсене

Коронавирус (Covid-19) - как да се предпазим и как да процедираме при симптоматика

Преди да прочетете статията, ние от МБАЛ “Кардиолайф” Ловеч, бихме искали да споменем, че сме подготвили специално пригодено отделение, на изолиран етаж, където ще приемаме болни от Коронавирус (Covid-19), така че те бързо да получат нужната грижа, като не застрашават допълнително околните.


Ситуацията около коронавируса е прецедент за модерното здравеопазване, но и за обществото ни като цяло. Създалата се епидемия от заболяването е дефинирана като извънредно положение в областта на общественото здраве. Има доста неясноти, относно причинителя на COVID-19, но едно е съвсем ясно: вирусът се разпространява по въздушно-капков път чрез директен контакт със заразен човек (чрез кихане или кашляне). Затова, както вече всеки добре знае, трябва да спазваме дистанция, да носим предпазни маски, да използваме дезинфектант след допир до повърхност в обществената среда, както и да се следим за главоболие, температура, респираторни проблеми и други симптоми. Макар че през последните седмици разпалено се говори за ваксини, които вече са факт, ще отнеме време, докато тези ваксини успеят да достигнат над 90% покритие на обществото. А колко точно време ще отнеме, зависи от нас.


Относно какво точно представлява небезизвестният COVID-19, прилагаме малко информация: „CO“ е съкращение от „корона“, „VI“ – от „вирус“, а „D“ – болест (от „disease“ на английски език). Предходното име на заболяването е било „2019 нов коронавирус“ или „2019-nCoV“. COVID-19 е нов вирус, спадащ към същото семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и някои видове настинки. Имайки предвид това плюс фактът, че вирусът се разпространява по въздушно-капков път, получаваме комбинация, която е много опасна за голяма част от членовете на обществото ни.


Установените симптоми може да включват, но не се изчерпват с, главоболие, температура, кашлица и затруднено дишане. При усложнения инфекцията може да причини пневмония и задух. Споменатите симптоми са ключовото при коронавируса, защото те не се различават от тези при грип или обикновена настинка, затова 2020-та година минава под общия знаменател на тестовете за COVID-19.


Когато става въпрос за предпазване от вируса, ние съветваме да се следват мерките, заложени в българското законодателство. Разбира се, за ваше улеснение ще изброим стъпки, които ще ви предпазят максимално от потенциална зараза:


  • избягване на контакт с хора, които демонстрират явни симптоми. Дори и само кашлица или воднисти очи трябва да са достатъчно ясен показател за вас и да страните от подобен контакт;


  • прилагане на общи хигиенни правила по отношение на ръцете и храната. С други думи, когато се прибирате вкъщи, първо измийте ръцете си, а ако сте навън и пипнете нещо, веднага използвайте дезинфектант с алкохолно съдържание;


  • носене на маска на всички обществени места, независимо дали са открити или закрити;


  • избягване на струпвания, като в момента законът казва, че повече от 6 души не могат да се събират, дори и на открито.


Друг важен момент е, че ако усетите някой от симптомите, ви съветваме да си направите тест или да се самоизолирате за период от минимум 14 дни. Това всъщност са ключовите стъпки в предпазването както на вашето здраве, така и на това на ближните хора. Тази година ситуацията е форсмажорна и дори и да не ви допадат споменатите рестрикции, трябва да сме силни и да демонстрираме интегритет към обществото.


В заключение ние от “Кардиолайф” апелираме да следвате мерките, описани тук и да се оглеждате за симптоми. Насреща сме при въпроси и отново ще споменем: МБАЛ “Кардиолайф” Ловеч е в готовност да приеме болни от коронавирус по установена процедура, която отговорно предпазва другите, лекуващи се в здравното заведение.


Comments


bottom of page